oreinesdiadromes-rozeΟΡΟΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Βασικά χαρακτηριστικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Οίνος ροζέ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Ποικιλιακός Οίνος Ηπείρου
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Chardonnay 70% Traminer 30%
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ: Chardonnay & Traminer Ζίτσα ( Περιοχή Δραγατσούρα 700μ.)

Ημερομηνίες τρύγου: Chardonnay & Traminer δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου

Οινοποίηση/Ωρίμανση: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση 8h στους 10o C. Ακολουθεί πίεση σε πνευματικά πιεστήρια, απολάσπωση και ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας 13-16 oC που διαρκεί 20 - 30 ημέρες.

Αλκοολικός τίτλος: 12,00%

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Έντονες αρωματικές αποχρώσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τα άνθη λουλουδιών, εσπεριδοειδή, πεπόνι, ροδάκινο, εξωτικά φρούτα. Αρωματική και γευστική
πολυπλοκότητα και ισορροπία με ευχάριστη και δροσερή οξύτητα.

 

Ζοίνος - Ροζέ Κρασιά

zitsa

Η Ζοίνος Α.Ε. παράγει τους ονομαστούς οίνους της από σταφύλια των παραγωγών-μελών της που καλλιεργούνται στις απότομες, ασβεστολιθικής προέλευσης πλαγιές της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας. Μια εκλεκτή ποικιλία σταφυλιών, η Ντεμπίνα, καλλιεργείται εδώ παραδοσιακά σε υψόμετρο 700μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι παραγόμενοι από αυτή λευκοί οίνοι χαρακτηρίζονται από το ανοικτό πρασινοκίτρινο χρώμα τους, το λεπτό και διακριτικό άρωμα και την φρουτώδη και σπάνια για λευκούς οίνους, διάρκεια στη γεύση, ενώ αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητά τους στην επίγευση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια υπέροχη αίσθηση αρώματος. Η αμπελουργική ζώνη περιλαμβάνει έξι χωριά ( Ζίτσα, Πρωτόπαππα, Καρίτσα, Λιγοψά, Κληματιά, Γαβρισιοί) με συνολική καλλιεργούμενη έκταση τα 2000 στρέμματα, ενώ το κέντρο της Ζίτσας απέχει 27 χλμ. από τα Γιάννενα.

ZOINOS-SEIRIOS-2016ΣΕΙΡΙΟΣ

Ειδικά χαρακτηριστικά

Κατηγορία:Επιτραπέζιος Ροζέ.
Ποικιλιακή σύνθεση:Ξινόμαυρο 60% Μπεκάρι και Βλάχικο 40%.
Παραγωγή:5000 φιάλες.
Περιοχή αμπελώνων:
Οι αμπελώνες παραγωγής βρίσκονται για τις παραδοσιακές ηπειρωτικές ποικιλίες Μπεκάρι και Βλάχικο σε αμπελώνες της ζώνης. Το Ξυνόμαυρο προέρχεται από αμπελώνες της περιοχής Αμυνταίου.
Παραγωγή ανά στρέμμα:~900 κιλά.
Σύστημα μόρφωσης:Διπλό κορδόνι Gordon.
Οινοποίηση:Τα σταφύλια συγκεντρώνονται σε πλαστικά καλάθια των 23 κιλών νωρίς το πρωί. Το γλεύκος ζυμώνεται με τα στέμφυλα για 24-36 ώρες στους 25 °C. Εν συνεχεία το ζυμούμενο νέο κρασί διαχωρίζεται και περατώνει τη ζύμωση στους 18 °C.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά:Αλκοόλη 12%, οξύτητα 5-5,5 γρ/Λ, σάκχαρα.
Οργανοληπτικοί χαρακτήρες:Χρώμα: ζωηρό χρώμα ροδιού / Μύτη: φραγκοστάφυλο / Στόμα: φρέσκο, νευρώδες.
Συνδυασμός με το φαγητό:Ψάρια, κρέατα με ελαφρές σάλτσες, ζυμαρικά, όλα τα τυριά.
Έτος πρώτης κυκλοφορίας:1993.